top of page
BASISTEK 1920x1080 LC_edited_edited.png

IT Altyapı İzleme

Altyapı fiziki baÄŸlantı noktalarından (port) farklı ölçekteki iÅŸlem yeteneÄŸine kadar (CPU, Memory, Disk) bütünleÅŸik hemen her ÅŸeyde kullanılır.

BST ICONS6.png

Dilimizde biliÅŸim olarak da adlandırılan bilgi teknolojileri terimi teknolojik imkanların farklı amaçlarla insanlık yararına kullanılmasına hizmet eder. Hizmetlerin oluÅŸabilmesi için hem hazır bileÅŸenlerden, hem de kuruma veya kiÅŸiye özel bileÅŸenlerden yararlanılabilir. Uygulama, platform, güvenlik, aÄŸ, depolama veya altyapı ÅŸeklinde ifade edilen bu bileÅŸenlerden çeÅŸitliliÄŸi en bol ve pek çok katmandan oluÅŸanı altyapıdır. Altyapı fiziki baÄŸlantı noktalarından (port) farklı ölçekteki iÅŸlem yeteneÄŸine kadar (CPU, Memory, Disk) bütünleÅŸik hemen her ÅŸey için kullanılan bir kelimedir. Altyapı karmaşık olunca haliyle ortaya çıkan sorunları adreslemek ve son kullanıcının hissettiÄŸi hizmet kalitesini garanti etmek güçleÅŸir.

Bu amaçla kullanılan yönetim yazılımlarına genel çatı olarak altyapı izleme yazılımları denilmektedir. Pek çok diÄŸer alanda olduÄŸu gibi bu alanda da açık kaynak kodlu noktasal çözüm parçacıkları veya uçtan uca pek çok parçayı izleyebilen daha bütünsel çözümler de bulunmaktadır.

Altyapı izleme fonksiyonunu daha yakından incelersek aÄŸ, depolama, donanım, iÅŸletim sistemi, veri tabanı, URL, uygulama sunucusu, ping, SNMP, ajanlı, ajansız, log dosyası, process/servis izleme gibi birçok terimle karşılaşırız. Terimlerden arındırırsak amacımız olası tüm risk unsurlarını düzenli aralıklarla kontrol ederek muhtemel bir sıkıntıyı mümkün mertebe ortaya çıkmadan veya çıkar çıkmaz tespit edebilmeye odaklanıldığını görürüz. Düzenli izlemekten kastımız 1-5 dakika gibi kısa aralıklarla gözlem yapma, tonlarca metriÄŸi toplama ve eÅŸik deÄŸeri kontrolü yaparak operasyon ekiplerini bilgilendirmektir. Metrik bazlı yaklaşım, objektif olabilmeyi, bir düzen dahilinde kapasiteyi öngörebilmeyi ve aynı zamanda yatırım kararlarını yönlendirebilmeyi de içerir. Kurumun iÅŸ hacmi ve kadrosu büyüdükçe veya dış kaynaklar tarafından sunulan hizmetler söz konusu olunca BT Hizmet Yönetimi (ITSM - IT Service Management) gibi yardımcı unsurlardan da yararlanmak gerekebilir. Altyapı izleme sistemlere odaklanırken, ITSM kiÅŸilere odaklanır ve hizmet seviyesini iyileÅŸtirici faaliyetleri en iyi uygulamalardan yararlanarak yapısal olarak düzenler.

Altyapı izleme iÅŸlevini küçük bir ekiple etkin yapabilmek için BT otomasyon (Run-book & Server, Database, Middleware Automation)

 

Ä°zleme Teknikleri

AÄŸ (network) altyapılarında uzun zamandır kullanılan SNMP protokolü, yaygın kullanılan cihazların konfigürasyon ve deÄŸiÅŸim yönetiminin kolaylıkla yapılabilmesi, izleme sistemini kolaylıkla devreye alma ve düzenli takip & raporlama iÅŸlerini hızlıca sunmamıza katkı saÄŸlar. Asıl odaklanılması gereken sistemi yaÅŸatmak ve doÄŸal döngüsünde yönetilebilir bir kurguda devam edebilmektir. SNMP bazlı altyapılar gerek genel gerekse BT saÄŸlayıcıların (Vendor) kendine has yönetim sistemleri ile donanım izleme ve problemleri tespit etme iÅŸlevini de kapsamaktadır. Depolama (Storage) katmanında alarm yönetimi için de kullanımına rastlanmaktadır.

Fiziksel ve Sanal Sunucuların iÅŸletimine katkı saÄŸlayan iÅŸletim sistemleri (Linux, Windows, Unix, VMS, OS/400, OS/390 vb.) kısıtlı kapsamda SNMP ile veya ajanlı/ajansız yönetim araçlarıyla izlenebilmektedir. Asıl amaç standart veya kuruma özel bileÅŸenlerin ne durumda olduÄŸunu gözlemleyip, kayıt altına almaktır. Ä°ÅŸletim sisteminin ve uygulamaların hata, yapılandırma deÄŸiÅŸiklikleri, eriÅŸilebilirliÄŸi, performansı ve güvenliÄŸi takip altına alınarak merkezi bir konsol yapısı desteklenir.

Veri tabanları (RDBMS – Relational DataBase Management Systems) veya uygulama sunucularının (Application Server) izlenmesi için hem Uygulama Performans Ä°zleme (APM - Application Performance Management) hem de ajanlı / ajansız izlenen iÅŸletim sistemi üzerinden log, process, servis, JMX, SQL Sorgu, performans metrikleri gibi unsurlar takip edilerek analiz edilmektedir.

URL / Port Ä°zleme yöntemleriyse farklı katmanların sisteme olan etkisini anlamaya ve ilgili durumlarda uyarmaya katkı saÄŸlamaktadır.

​

Bulut BiliÅŸim (Cloud Computing) kavramının yaygınlaÅŸmasıyla geleneksel izlemenin bulut kaynaklarını da içermesi gerekliliÄŸini doÄŸurmuÅŸtur. Hibrit Bulut (Hybrid Cloud) kavramıysa mevcut altyapıların modern tekniklerle harmanlanmasını gerektirir. Bulut kaynakları bağımsız olarak ilgili saÄŸlayıcılar (AWS, Microsoft Azure, Google Cloud, Oracle, Salesforce.com, SAP, Office 365, vb.) tarafından izlenebilmekte veya geleneksel yapıdaki mevcut metriklerle bütünleÅŸik izleme sistemleri kurgulanabilmektedir.

​

Kubernetes, OpenShift, Docker gibi yeni teknolojiler, izleme sistemlerinin farklı tekniklerle (API tabanlı) dinamik kurgudaki parçacıkların mevcut bileÅŸenlerle etkileÅŸimlerini görebilmesi gereksinimini doÄŸurmaktadır. Farklı bakış açılarının birlikte kullanımı için APM baÅŸlığında daha detay bilgiler bulabilirsiniz.

 

Ä°ÅŸ Servisleri Yönetimi (BSM - Business Services Management)

Popüler tabirleri anlamlı hale getirmek için servis odaklı / bazlı izleme (service-based management) kavramını biraz irdelemek istiyorum. Kurumun bulunduÄŸu sektör dinamikleri küçük çapta deÄŸiÅŸiklikler gerektirse de amacımız anlamlı bir servis aÄŸacı (service-tree) oluÅŸturmaktır. Servis aÄŸacı problem durumunda temel sorun analizi (root-cause analysis) veya deÄŸiÅŸiklik planlarken etki analizi (impact-analysis) maksadıyla kullanılabilmektedir.

​

Servis aÄŸacımızı tasarlamadan önce Konfigürasyon Yönetimi Veri Tabanı (CMDB- Configuration Management DataBase) kavramına kısaca deÄŸinmek istiyorum. Kurumların kullandığı bileÅŸenler yaygınlaÅŸtıkça (commodity) birbirlerinden öÄŸrenebilme yolu da açılmıştır. Linux veya Windows bir sunucunun fiziksel olması, OpenStack veya VMware ortamında sanallaÅŸtırılmış olması aÄŸ, depolama, iÅŸletim sistemi, veri tabanı veya uygulama katmanında yaÅŸanabilecek sıkıntıları deÄŸiÅŸtirmez. Bu nedenle teknik iliÅŸkileri keÅŸfetmek ve kuruma özel mantıksal birkaç tanımlama yapmak A veya B kurumunda kabul edilebilir bir yaklaşıma olanak saÄŸlar.

 

Sektörde yaptığımız baÅŸarılı projelere baktığımızda finans kurumlarının Ana Bankacılık (Core Banking), Fiziki, Ä°nternet veya Mobil Åžube (Internet or Mobile Banking) kavramlarıyla perakende sektöründe Kurumsal Kaynak Planlama (ERP), Tedarik Zinciri (Supply Chain), Lojistik (Logistics) veya MaÄŸaza (Store) yaklaşımlarının benzeÅŸtiÄŸini görürüz. Bu nedenle servis aÄŸacımızda iÅŸ servisi – uygulama iliÅŸkisini filtre olarak kullanacak, temel olarak son kullanıcı (iç veya dış müÅŸteri), platform ve altyapı bileÅŸenlerine yönlenmeyi saÄŸlayacak, kolay tanımlanan ve anlaşılan hiyerarÅŸik bir model öngörülmelidir. OluÅŸacak sorunların her bir bileÅŸenin renk kodları ve yayılım kurallarının tanımlandığı iliÅŸki tipi aracılığıyla teknik sorunların analizine sunacağı katkı yadsınamaz.

Servis aÄŸacının bir iÅŸlevi de, genel bir iÅŸ / bt kontrol paneli ( BVD - Business Value Dashboard) tasarımında teknik metrikleri iÅŸ metrikleriyle birleÅŸtirme ve gerçek zamanlı olarak BT ve iÅŸ performansının izlenebilmesine imkan saÄŸlama olacaktır. Metriklerin belirleneceÄŸi, görsel beklentiyi tespit edecek analiz ve kısa bir kodlama çalışması sonrası farklı yönetim kademelerinin birlikte kullanabileceÄŸi ortak bir panel oluÅŸturulabilmektedir.

 

Sezgin AÅžKIN

Ä°ÅŸ GeliÅŸtirme ve Çözüm Direktörü

1280px-OpenText_logo._edited.png
microfocus-bmc.png
BASISTEK 1920x1080 LC_edited_edited.png
bottom of page